Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ


Το καμίνι είναι μια κατασκευή σχήματος κύβου, ακμής περίπου 80εκατοστών, επενδεδυμένη εσωτερικά με πυρότουβλα. Στη μία κάθετη πλευρά του, που είναι φτιαγμένη από λαμαρίνα, είναι προσαρμοσμένο το προφύσι. Αυτό, είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο (μαντέμι) και έχει σχήμα κόλουρου κώνου.

Η περιοχή του καμινιού, μπροστά από την μικρή βάση του προφυσιού, είναι η περιοχή καύσης του κάρβουνου. Μπροστά από το καμίνι βρίσκεται το φυσερό, με την άκρη εξόδου του αέρα προσαρμοσμένη στη μεγάλη βάση του προφυσιού. Ετσι φυσώντας με το φυσερό, διοχετεύεται αέρας που -αποκτώντας μεγάλη ταχύτητα μέσα στο προφύσι- καίει τέλεια το κάρβουνο..
Το κάρβουνο που χρησιμοποιείται σήμερα είναι ρώσικο και το λένε "Κάρντιφ", παλαιότερα χρησιμοποιούσαν ξυλοκάρβουνο φτιαγμένο από ρείκι( ερείκους), που είναι το πιο κατάλληλο για να "βράζει" το σίδερο. Αυτό συμβαίνει, επειδή το ξυλοκάρβουνο από ρείκι δεν περιέχει θειάφι και άλλες προσμίξεις, και έτσι το σίδερο δεν θαμπώνει και δεν δημιουργεί σκουριές. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα δεν χρειάζεται άμμος ή βόρακας για την επεξεργασία του σίδερου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου